söndag 18 oktober 2015

Middag utan hembiträde á la 30-tal


I min sega förkylningsskalle så väljer jag att bjuda på ytterligare ett recept med både vett och etikett från min mormors presentbok för husmödrar.

Middag utan hembiträde

Att i vardagslag reda sig utan hembiträde
går i regel rätt bra,
i moderna lägenheter åtminstone,
men när det blir fråga om att ha främmande,
ställer sig saken lite mer komplicerad.
Det är ju inte så roligt för värdinnan 
att echaufferad komma in till sina gäster
och sprida en doft av matos omkring sig.
Därför har min erfarenhet som husmor lärt mig att hitta på rätter som kan beredas i förväg så mycket som möjligt.
Och mina gäster har förefallit belåtna,
när jag låtit nubben och cocktailen beledsagas av några goda sandwiches,
nätt upplagda på en assiett
och sedan som en substantiell föda serverat oxfilé i sky
som inte blivit sämre för att den stått i skafferiet sedan föregående dag.
Inte heller har jag själv blivit utschasad
av att breda smörgåsar,
koka potatisen i smör
och att göra bearnaisesåsen samma dag.
När sedan efterrätten står fix färdig på den lilla tevagnen eller serveringsbordet,
som placerats bredvid mig,
så att jag mitt i bordskonversationen slipper springa ut i köket upprepade gånger.

Den lilla matsedel
som jag föreslår när några av edra vänner 
kommer hem på middag ter sig sålunda:

3 olika sorters sandwiches
Oxfilé i sky med ugnsstekt potatis, hemlagad bearnaise och sallad
Rysk tårta


Oavsett att tiderna har förändrats och de flesta av oss aldrig haft ett hembiträde så gillar jag tanken att middagen ska vara enkel att fixa och att värdinnan/värden ska kunna vara närvarande. Fram för mindre stress och mer närvaro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar