Boken är publicerad tidigt 30-tal och skulle fastna i censuren om den granskades idag.
Trots det är det med ett leende på läpparna jag läser kapitlen.
En bok för svenska husmödrar i de övre samhällsklasserna för här snackar vi knappast arbetarklass.
"100 bjudningar, matsedlar och recept för få och många gäster".
En studie i vett och etikett. Allt du inte vet kan du läsa om här.
Du hittar kapitel som:
- Middag utan hembiträde
- Tretår
- Weekend på egendom
- Första middagen för svärföräldrarna
- Sportlunch
- Dammiddag för åtta
- Ungkarlsmiddag
- Kräftsupé med charader
- Middag a´95 öre
- Den självförsörjande bjuder på middag
- Kavajskutt
- Brasafton
- Oss flickor emellan
Idag koncentrerar jag mig på Kapitel 80:
Ateljéskiva
I konstnärskretsar ger man ofta en ateljéskiva.
Främsta tillgången är då ateljén,
det behövs faktiskt inte mycket mera -
folk tycker nu en gång om att gå bort i ateljéer,
och de tar det gärna som det är.
Våtvaror: O.P. eller Överste, vichyvatten och vermouth
Mat: Hyr hem en "korvgubbe" för en kväll
och låt honom sköta förplädningen
(gästerna bör givetvis inte betala sina korvar själva!)
Sittplatser beredes genom kuddar,
var och en av gästerna tar med sin egen.
Man får naturligtvis bjuda med urskillning,
när man bjuder på en sådan skiva -
alltför konventionellt betonade människor böra naturligtvis ej komma i åtanke -
de skulle enbart tycka det vara underligt
och känna sig illa till mods.
I skrivande stund leker jag hemmafru, emellanåt en ganska trevlig lek. Det är söndag och vi är lediga. Jag har kors i taket både bakat och lagat en god tvårätterslunch.
Snart blir det fika och senare i kväll söndagsmiddag.
Tack och lov är det vardag i morgon och då är hemmafruleken slut.
Det är viktigt att vara måttlig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar