onsdag 11 december 2019

När inte ens Karlssons Klister är ett alternativ


Så här i julstökstider så kan jag tipsa om en annorlunda variant av pepparkaksbygge. Om du har knappt om tid, tycker att det är svårt att grädda de enskilda delarna så det får samma färg samt den storlek de bör ha för att passa ihop (som pusselbitar) så finns ett knep.

Min syster hade hittat en burk med färdiggräddade delar till minihus. Burken står bland andra pepparkaksburkar. Delarna kan självklart ätas som vanliga kakor men tanken är montering.
(Finns t o m hål i båda takdelarna ifall du vill hänga upp huset i granen alternativt i fönstret.)
I samma hylla brukar kristyr finnas samt eventuellt nonstop och andra dekorerings alternativ.

Själv avskyr jag att montera med bränt socker då det är lätt att bränna sig, det är vid dessa tillfällen både svordomar och frustration knackar på och jag lovar att jag ALDRIG mer ska konstruera denna typ av hus!


För att gå utanför mallen så har jag provat en massa andra klisteralternativ men inget är lika starkt/hållbart som bränt socker, inte ens Karlssons klister!

I år hade syrran, efter sin dotters rekommendation inhandlat "kristyrlim". Jippi! Perfekt. Eller? Inte. Det kändes som innehållet i tuben torkat sedan förra julen. Det var knappt möjligt att trycka ut snygga vita strängar (att limma ihop delarna med). Inte heller var det lätt att breda ut klistret som smör och därefter hålla ihop bitarna.

Men skam den som ger sig! Vi fick ihop 6 hus,  grunden till en pepparkaks by. Alla färgglatt dekorerat med ätbar dekor.

Frågan kvarstår, kommer jag att inhandla kristyrlim? Eller väljer jag att smälta socker? Svaret kanske avslöjas i bloggen någon annan gång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar