söndag 30 juni 2024

Har jag slutat klättra?



Det är underhållande att läsa gamla inlägg på Facebook (de som dyker upp som minnen). Här kommer ett vilket är 14 år:

30e juni 2010

Skulle röja i tvättstugan. Balanserade på barnstol(???), lyfte överfulla lådor och vips låg jag i en hög på golvet. Landade rakt på svanskotan. AJ! Trodde något gått sönder ... Måste varit en syn att se, både fallet och alla blåmärken ... Är pigg och fullt rörlig så varför klaga? På det igen!


I kommentarerna under går det att läsa en dialog mellan mig och en av Lejonkungens lagkompisar:

X: Baka bullar istället!

Jag: Ja, det tycker nog mina grabbar också att jag borde ... mannen med

X: Eller så säger du åt Lejonkungen att han ska baka 😜

Jag: Han hjälper sin pappa att måla men kanske Astronauten?

X:  Ja, han kan inte bara sitta och lata sig hela dagarna 😂 


Slut på konversationen. Vi skulle flytta från vårt stora hus på landet och mannen målade denna dag husknutarna vita tillsammans med Lejonkungen. En sommar av fixande, sorterande och rensande, inte mycket semester om du frågar mannen. Själv klättrade jag både högt och lågt (verkade onödigt att hämta stege) vilket resulterade med en kraschlandning ... som blev ett logginlägg.

Har jag slutat klättra? Nej







lördag 29 juni 2024

En in - en ut



Heta dagar ... skyfall och åska och sen ordentliga vindbyar. Igår infann sig verkligen den där blåsdagen som Nasse och Nalle Phu talar om i sagan.

Himlen var blå och solen sken men kastvindarna härjade fritt och trots att lufttemperaturen var sommarvarm så uteblev suget att solbada, försökte men att läsa innebar att hålla koll på texten då sidorna i boken vände sig själva.

Fungerade bättre att plocka in smultron samt (de första) röda och svarta vinbär. Rensade ogräs och pysslade allmänt om trädgården.



"Är Astronauten här?!", undrade Lejonkungen.

"Ja, han kom igår ...", svarade mannen.

Egentligen är det inte konstigt att Lejonkungen undrade, de hade ännu inte setts utan gått om varandra. AW efter jobbet (i fredags) för Lejonkungen och när han sen vaknade (igår) så hade storebror åkt iväg på svensexa, lite som en in - en ut. Idag hinner de dock träffas (en stund innan Astronauten är uppbokad ... igen).



Trevlig söndag!



fredag 28 juni 2024

Kunde vi få åtminstone lite blixtar och dunder?



Jag älskar åska! Trots att undertecknad befunnit mig mer än en gång i riktiga oväder där blixtarna inte varit att leka med så finns det en magi i skådespelet.

Under gårdagens 30gradiga hetta så pulserade värmen och även om det blåste lite så var det allt annat än kalla vindar som mötte huden. Jag som annars älskar att hänga vid poolen gjorde visserligen det men betydligt mindre liggande på en handduk än normalt. Skuggan lockade, precis som baden och därefter skuggläge.

Först skulle regnet anlända vid lunch ... nope. Sen sas det att åska och regn försenats till eftermiddagen, cirka klockan fyra ... nej.



Vi misströstade. Såg fram emot en urladdning som kunde rensa luften och få trycket att lätta.

Snälla, kunde vi få åtminstone lite blixtar och dunder! Mannen förberedde sig för regndans, allt för att locka till nederbörd men ingenting hände.

Så kom en ny ankomsttid, klockan sju på kvällen. Vi misströstade, var detta möjligt? Tveksamt.

Men prick på klockslaget så öppnade sig himlen och regnet vräkte ner. Jag fick springa runt och stänga de fönster som var öppna, torka försterbräden och golv där det blivit blött och sen kunde vi njuta ... av både åska och regn!







torsdag 27 juni 2024

Snacka om efterlängtad



I eftermiddag kan semestern starta på riktigt hemma hos oss, mannen ska visserligen arbeta ett par timmar till men sen så checkar vi både ut och in.

Semester!



Lat vila lär det inte bli tal om (i alla fall inte än) då en hel trädgård ber om omvårdnad men det gör ingenting. Jag kavlar gärna upp ärmarna och pysslar om både växter och pool.

Dessutom kommer Astronauten under dagen och om något dygn hans sambo, vilket ska bli oerhört mysigt. Tyvärr hotar vädret att växla, antagligen blir det både åska, regn och svalare temperaturer. Synd, hade varit nice med familjepoolhäng samt bad. Nåja, vi får se, vädret styr ingen över.



PS. Jag har fått vikariatet!!! 12 augusti blir det "typ" heltid. DS



onsdag 26 juni 2024

Minns …



Efter ett par intensiva men samtidigt oerhört avkopplade dagar så skjutsades jag till busstationen för att åka den första sträckan längs E4an söderut. I Umeå blev det senare dags att gå över gatan och hoppa på det snabbtåg vilket fortsatte hela vägen hem till "min" stad.

Visst innebär detta två hela resdagar men just nu så nöjer jag mig med det faktum att ha fått ihop livspusslet och förena systerskapet med tid då mannen ändå arbetar. Win win.



Nu idag behöver jag axla en helt annan mantel då ännu ett tåg bokats och jag förväntas förflytta mig till huvudstaden för att hjälpa en äldre vän med dennes bankärenden. Kort sagt är det inte alltid lätt när åren staplas på varandra och det du alltid lyckats och klarat av inte längre är möjligt.

Räknar med en heldag i sommarhetta, där undertecknad behöver lyssna in, backa upp, sprida lugn samt trygghet. En dag då inte jag står i centrum, när mina behov får pausas och helt ärligt så har jag inget problem med det. Det blir bra.



Minns istället badlivet på flotten, de iskalla baden i 13gradigt vatten, de som svalkade och som innan uppstigning förmedlade känslan att bada bland isbitar. Lårens baksidor domnade och i nästa sekund släppte kylan greppet och efterlämnade en djup tillfredsställelse av välbehag. Het sol - kalla bad.

Minns alla middagar med god mat, diskussioner och skratt. Minns långa morgonpromenader, sena kvällar och fotbollsmatcher. Minns de nyfödda tvillingarna. Minns värme, kärlek och togetherness och bevarar allt i mitt hjärta.






söndag 23 juni 2024

Träsmak …




Ett lugnt äventyr, så kan jag sammanfatta tågresan upp till Norrland. Mitt problem om vi nu ska kalla det problem var att sitta stilla ...

Träsmak i rumpan är inte något som rekommenderas så kanske borde undertecknad besökt toaletten fler gånger, restaurangvagnen eller utforskat tåget i största allmänhet? Nåja, lätt att vara efterklok, gjorde inte det och resultatet blev en sur bakdel 😂

Det var först i Umeå där jag hade 70 minuters väntetid mellan tåg och buss som undertecknad kunde sträcka ut kroppen, hänga på mig alla väskor och ta en promenad, allt för att försöka mjuka upp sittmuskelaturen … innan det var dags för nästa etapp.

Nu är jag framme i syrrornas paradis och allt är magiskt. Troligtvis pausas bloggen ett par dagar, vi hörs när det finns tid.





lördag 22 juni 2024

Lång dags färd mot norr



Idag ska jag ut på äventyr, det betyder att resa norrut på annat sätt än jag är van. Tågbiljett finns både på telefonen och utskrivet på papper. Matsäcken är packad och väskan är laddad med bok, dator samt annat som kommer att underlätta färden.

Rätt nice att tänka ÄVENTYR för det får mig att tro att allt är möjligt och att resan kanske blir både spännande, lärorik, vilande och påfyllande.



Ett par dagar med systrar, deras kärlekar, syskonbarn och annan släkt. Vad jag längtar!!!

Men … var sak har sin tid och först är det själva färden samt den egentid jag erbjuds som ska avverkas. Njutas. 

Eget skrivande, möjlighet att grotta ner mig i den engelska bok som Lejonkungen tycker att hans mamma bör läsa samt chansen att mejla vänner och andra kontakter. Det här blir en bra dag!







fredag 21 juni 2024

Nu är NU!



Efter en väldigt mysig Midsommar ute vid vattnet hos bror och hans sambo så landar vi hemma. Här finns tid att plocka smultron, hänga runt poolen, bada och äta somrig mat.

Like it!

Senare ikväll behöver det packas för i morgon ska jag ut på äventyr. En längre tågresa och sen buss innan det är möjligt att krama om systrarna och alla andra. Men ... det är i morgon och idag är en annan dag. Nu är NU och den lilla familjen står i fokus.

Så njut av det du har - det kommer jag att göra (alltid finns det något att glädjas åt även om du kanske behöver vända på ett antal stenar för att hitta det du söker) Jag lovar att undertecknad håller flaggan högt denna midsommardag och går först i ledet när det gäller att "bara vara" samt njuta!



Puss & kram






torsdag 20 juni 2024

Checka ut och logga in



Efter hektiska veckor med mycket arbete samt annat i livet som ramlat på och behöver tas i tu med så checkar jag ut och loggar in för semester. 

YES!!! Jag är sååå värd detta!

Slippa nätverksstrul, jonglerande med dags- samt veckoplanering samt allt annat som följer med ett fullspäckat schema för att istället få fokusera fullt ut på det lilla livet med familj, släkt och vänner (samt trädgård).

Idag bär det av för att fira midsommar hos brorsan. Sol, vind och vatten känns helt rätt. Kanske bad? Beror på vädret. Mysigt häng utlovas och som alltid god mat.

Önskar dig en riktigt, riktigt härlig Midsommar!







onsdag 19 juni 2024

Hur tämjer du en djungel?

 

                             


Igår stoppade jag sekatören i bakfickan innan jag tog min morgonpromenad i skogen. Tänkte att NU är det dags! 

Framför allt en passage i början av den stig jag oftast väljer är som en djungel och undertecknad har ledsnat på att hålla upp båda händerna som skydd för att slippa piskrapp när grenar svänger tillbaka.

En sekatör, några klipp och voila! Djungeln tämjdes och nu går det att röra sig fritt ... ett tag.



Är väl medveten om lyxen att få tillbringa så mycket tid i naturen, att ha den nära och kunna starta mina morgnar där. Ren glädje och livskvalitet att höra fåglarna sjunga och se ett eller två rådjur skutta förbi. Få vakna i skogen i den takt jag behöver och bara vara.





tisdag 18 juni 2024

INTE ett rent helvete

 

                                         


Jag är ingen vidare husmor (som om det skulle vara något nytt). Vårt hem förfaller och jag tittar på, blir inte ens stressad. Vad är det för fel på mig?

Emellanåt tänker jag att något saknas, den där viljan och önskan om att hemmet ska vara tipp topp. Eller, förresten kanske är det inte så dumt ändå? Jag håller snyggt på ytan och fuskar lagom mycket för att helhetsbilden ska vara okey.

Varför stressa livet ur sig för lite städning?




Been there, Done that. Usch ...

När kidsen var små (eller om vi bara hade astronauten?) så "tvingade" jag mannen och mig själv att städa på helgen ... för det var då vi hade tid. Stresspåslag, irritation och sen ett rent hus. Var det bättre?

Nä. Det var inte alltid bättre förr. Inte för oss, inte för mig.




Stress är något jag vill ha så lite av i mitt liv som det bara är möjligt så dammtussarna har blivit en del av vår vardag. Med jämna mellanrum försvinner de in i den väsnande dammsugaren, (vid de tillfällen då mannen eller möjligtvis undertecknad får lust att snygga till) annars så nickar vi åt varandra.

"Jasså, du är fortfarande kvar?!"
"Ja, så klart, vad trodde du? Chillar bra här. Kanske ska boa in mig riktigt ordentligt"

Har förlikat mig med tanken att det finns betydligt bättre och kompetentare husmödrar än jag. Kan i alla fall glädjas åt att vi INTE lever i ett rent helvete.







måndag 17 juni 2024

En dag i taget



Midsommarvecka ...

Har svårt att fatta att vi snart är där, vid vår mytomspunna högtid, något twistades när sommarvärmen kom i maj och förvandlade den tidiga våren till högsommar.

Väderomslaget som senare knackade på för ungefär en vecka sedan förmedlade då känslan av sensommar mer än  "svenska sommar", då när vädret kan vara precis som det behagar och det mesta är tillåtet.



Tror dessutom att alla timmar som undertecknad arbetat hjälpt till att förvirra mig ...

Hur som så är det snart midsommar och jag försöker landa i det. Semester!!! Helt ärligt så längtar jag precis som de flesta av oss efter lata dagar, sol och värme, att bara få vara utan en massa "måsten".

En dag i taget. Målgången är nära.







söndag 16 juni 2024

Underskatta aldrig vänlighetens kraft

 



Fick ett meddelande igår på messenger. Några meningar som gjorde skillnad och som värmde mitt hjärta. Ett mess som jag kom att tänka på flera gånger under min dag och som fick mig att le.




Underskatta aldrig vänlighet!

Att låta hjärtat tala, att förmedla uppskattning, kärlek och omtanke föder alltid gott.

Tänk om vi alla kunde slösa med positiv bekräftelse när vi tycker att något eller någon är bra. Sätta ord på sånt som gör oss glada och sånt som för oss gör skillnad. Eller som får en tuff situation att kännas lättare.




  • Ge komplimanger 
  • Säg tack
  • Tala om när du saknar någon

De små orden kan göra stor skillnad, det behövs så lite för att du eller någon annan ska gå med ett stort leende resten av dagen. Sprid din positiva energi!






lördag 15 juni 2024

Än kan tanten!




Den här helgen blev och är precis vad jag behöver, stilla vila i familjens sköte med båda kidsen hemma. Hinna landa i mig själv, i vår trädgård och egentligen inte göra så mycket annat än arbeta med växterna, plocka smultron, promenera och fixa mat.

Inget egentligt poolhäng då vädret knappast bjudit in till bad men ändå altanmys med bok.

För första gången på evigheter kände jag lusten att rulla ut min yogamatta, har inte utövat egen praktik på månader. Pausat och låtit allt vara. Sprungit, undervisat och stretchat. Tänk att en dag så kanske lusten återvänder?



I morgonsolen och värmen landade jag och det var precis vad undertecknad behövde. Än kan tanten! Smidigheten, styrkan och rörligheten finns och kroppen skrek YES när den fick sträcka ut.

Älskar att ha ännu denna helgdag framför mig! Bara vara, det passar mig.








 

fredag 14 juni 2024

Efterlyser en magisk formel


Efter att jag stått med ändan i vädret och huvudet nerkört i vår stora rabatts grönska för att rycka upp ogräs (helst med rötterna kvar) så känner jag stor tillfredsställelse.

Alltså ...

Rensa ogräs är inte kul, det är som att städa, lyckan kommer senare när skottkärror fyllda med "skräp" körts iväg till komposten och dammen återigen ser välvårdad ut, när kaos har blivit ordning.



Så har vi våra smultron, de är hur många som helst och jag hinner inte med att plocka in. Fyllde en liten hink för tomater vilket är cirka 1 liter (!) och då har jag typ krafsat på ytan ...

Lite synd att det inte finns någon magisk formel (läs trollspö) som ser till att det mognar precis lagom många bär per dag så smultronen räcker hela sommaren, det hade varit perfekt! Men nu är det inte så, vilket innebär att vi frossar i de små godsakerna. 





 

torsdag 13 juni 2024

"Spring för livet!"




Under en morgonjogg denna vecka sprang jag förbi en snok. De gula märkena ovanför ögonen lyste klart i solen och totalt överrumplad gjorde jag en extra sväng runt den blixtstilla varelsen.

När jag var liten så fascinerade ormar mig (4-5 år) men trots att undertecknad fick följa med vuxna som fullkomligt snubblade över huggormar så höll sig allt krälande borta. 

Senare blev en kompis biten och jag förstod att giftet var farligt, då kom rädslan att själv bli attackerad (ja du läser rätt, då trodde jag att huggormen anföll oskyldiga små barn).



Tänker berätta om ett tillfälle när jag arbetade i specialundervisningen. Två elever åkte med mig ut i skogen, vi skulle leta efter kantareller. Det var soligt och varmt så istället för att använda stövlar så bar vi gympaskor. På stora stigen växer sällan svamp, vi beslöt därför att vika av och gå parallellt med denna.

Helt plötsligt hojtar ena killen: "Mia, akta dig! Det ligger en huggorm vid din fot!!!" Jag blev inte rädd, trodde faktiskt att eleven testade mig och hittade på. Men han upprepade vad han sagt, lite mer intensivt. Jag tittade ner och bredvid foten låg en ihoprullad huggorm och solade. Ooops ... Hoppade snabbt en meter åt sidan och landar vid nästa! "Ut på stora stigen igen", kommenderade jag och två livrädda killar började springa som om de hade eld i baken, där och då trodde de att huggormarna jagade oss (precis som lilla Mia). Vi kom till skolan utan varesig svamp eller bär men med en historia som vi/de i efterhand kunde skratta åt.







onsdag 12 juni 2024

Vardagens projektledare



Trodde att jag roddat klart efter sonens examensmottagning men icke sa Nicke. Innan semester är det en hel del att fixa, mycket handlar om dagsplanering (framför allt när jag har och fortfarande arbetar långa dagar) medan annat är planering framåt.

Så här kan en dag se ut (före alternativt efter arbetstid):

  • förbereda frukostsmoothie
  • fixa lunchlåda/-lådor
  • förbereda kvällens middag
  • diska
  • söka tjänst
  • korrekturläsa text
  • ge konstruktiv kritik till skönlitterärt stycke
  • kolla flygbiljetter 
  • titta på tågavgångar
  • planera semesterveckor
  • bädda rent för gäster, bädda om och tvätta
  • handla mat
  • plocka in smultron
  • ta hand om poolen
  • rensa ogräs ...
  • slipper vattna då det regnar mycket 
  • boka tider - boka om samma tid
  • kusindejt
  • mys med katter
  • familjehäng
  • hinna med en löptur/promenad
  • chilla i soffan och slötitta på serie eller film
Idag kommer Astronauten. Ska bli sååå mysigt! Ett par dagar är ursprungsfamiljen samlad under samma tak, sammanfattar den känslan med ordet nice.






tisdag 11 juni 2024

Trassel

                                   

                                      


Idag minns jag en episod från min barndom. Min ena syster med änglalockigt hår kammade sig själv men enbart det hon såg i spegeln, med andra ord så missade hon det mesta av sitt blonda vackra svall. (För information var syrran inte gammal men ändå tillräckligt stor för att "kunna själv") Traumat i detta minne var när mamma till slut fick borsta igenom de trassliga lockarna, min syster är nämligen väldigt håröm. Mamma tog lite i taget och min syster grät, efter det borstades håret alltid grundligt och min lillasyster slapp den pina som inneburit så mycket obehag för henne.

Varför detta minne?

Jag borstade precis ut mitt eget ...  Vind i lockarna kan vara problematiskt eller om jag sprungit och svettats (för att inte tala om saltvatten ...). Fungerar aldrig att fuska. Mitt vilda lockiga rufs trasslar då ihop sig ordentligt.


Jag brukar vända kalufsen upp och ned över badkaret och reda ut håret. I går fastnade kammen direkt. Fick ta små små partier i taget och emellanåt använda muskelstyrka för att ta mig igenom trasslet.

Tack gode Gud att jag inte är håröm!

Nu är lockarna mjuka igen och utdragna. Det vilda är tämjt. Känns bra.