fredag 11 september 2015

Lek är recept på ett roligare liv och fantasin en krydda att slösa med

På samma sätt som solen laddar mig med energi så fyller jag även på mina depåer genom drömmar, fantasier, lek och bus. Kanske är det därför som skrivandet alltid har lockat?
Antagligen är leken också anledningen till att jag valde att utbilda mig till fritidspedagog? Lyckan att få klä ut sig, att spela en roll, och bli någon annan för en stund . Kanske att få stå på scenen? Testa gränser och våga utforska okänd mark. Gå på upptäcksfärd och äventyr i så väl smått som stort.
Lek för att orka stå ut med vardagen när mörkret faller och fantasi för att motivera andra att ta sig i mål.

När jag var liten så avskydde jag allt som var jobbigt. Mamma och pappa var inbitna skidåkare. Så fort det gavs tillfälle plockades längdskidorna fram. Jag hade växt ur skidkälken för länge sen och förväntades glida fram i spåret på egna ben. Min motivation var lika med noll. Jag hade hellre suttit i kälken bakom pappa och susat nedför backen tryggt inbäddad i renskinn.
Med skidor på fötterna blev jag en gnällspik, a pain in the ass. Jag släpade mig fram i spåret och klagade. Inga mutor i världen hade fått mig på bättre humör eller...

Mamma och moster slog sina kloka huvuden ihop och började berätta sagor. Plötsligt glömde jag bort att protestera, lusten att lyssna på berättelserna blev starkare. De lockade mig att sjunga och så var den jobbiga skidåkningen helt bortglömd. Jag stakade på utav bara farten och tiden rann iväg.


...om jag vill

Idag är det fredag! Kanske bästa dagen på hela veckan? Därför tänker jag bjussa på en filmsnutt när jag leker och tonårssonen agerar regissör. En liten steppdans skulle det bli men ett vindsgolv av tegel och sten är inte det lättaste att bemästra ;)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar