söndag 6 december 2015

Alternativ hårtvätt


Ingen dusch på tre veckor, hur kul är det? Hittills har vi tvättat av oss i handfatet varje dag. Allt går om man vill. I morse gick dock mannen iväg till jobbet för att låta vattnet strila ned längs kroppen och göra honom ren.

För mig är det värre med håret. Jag har både mycket och långt, vilket försvårar hela aktiviteten. Det är inget alternativ att trycka in huvudet under handfatskranen inne på lilla toalett, hårsvallet är för stort. Mannen fixar men inte jag.

Min snälla man erbjöd sig att hjälpa till, sa att jag kunde gnugga in schampo i håret och sen stoppa ned huvudet i toaletten så kunde han spola!  När han såg min skeptiska blick föreslog han istället att jag skulle springa ut i regnet och låta det skölja bort schampot. Mannen står för kreativa idéer när han har lust men idag föredrar jag att sköta hårtvätten på mitt sätt.


Alternativet är diskhon i köket. En högre kran och ett djupare handfat. Jag förbereder med 45 gradigt sköljvatten i stor kanna och handduk bredvid, upptäcker snabbt att det är enklast att använda kranen rakt av. Hur smidig hårtvätt som helst :)


Plötsligt minns jag de veckor varje sommar vilka vi tillbringade i Nordnorge, långt uppe i fjällen utan vare sig el eller rinnande varmvatten. På vedspisen i köket stod alltid kopparkittlar med vatten som värmdes i spisens kamin. Bra att ha när det var dags att diska.

Önskade vi att duscha så fick vi gå ut till bastun som ligger i ett hus bredvid. Där finns en dusch men att rengöra sig innebar ofta en hel del panikartad sång. Vattnet i kranen är iskallt, fyragradigt och ingen förälder kunde säga att vi tog lång tid på oss.

När vi ville tvätta håret så värmde vi vatten och använde handfat och kannor, mycket knöligare än den kökskran jag nyss bekantat mig med. Men allt går, behövs bara lite jävlar anamma!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar