lördag 5 december 2015

Mörkret omsluter rymdkapseln

På väg hem ifrån jobbet ringer grannen och undrar om jag vet varför hela huset är strömlöst? Kommer snart säger jag och kan på håll se att vårt hus är det enda i omgivningen som är alldeles mörkt. Det är råkallt. Regnet har upphört men det blåser och jag  fastnar vid järnvägsbommen. Finns inget annat att göra än att vänta på att tåg ska passera innan jag kan gå de sista 100 meterna till vår port.


Öppnar dörren till porten och möts av ficklampor. Mannen och grannen bländar mig med flit och ber mig hämta huvudnyckeln. En ficklampa lånas ut och jag går de 66 trappstegen upp till oss, hämtar nycklarna och tar mig hela vägen tillbaka.

Vrålhungrig som jag är i den sena timmen överlämnar jag knippan till mannen och säger att jag måste få äta! Försvinner upp genom mörkret och glider in i vår rymdkapsel. Plastskynkena med sina tältöppningar fladdrar och katterna rör sig mellan luftslussarna. Jag omsluts av värme och sätter mig vid köksbordet för att njuta av sushin mannen köpt hem. Häller upp ett glas vin och läser lite mess ifrån andra grannar som undrar: vad är det som hänt?

Tänker att det knappast kan vara våra hantverkare som orsakat strömavbrottet, de tog helg för flera timmar sedan. Mörkret infann sig alldeles nyss. Tänder ljus i lägenheten och ringer mannen. Han har fått sällskap i sitt undersökande och meddelar att felet kan ligga hos Vattenfall, "problemet" kan ta tid att lösa. Jourhavande elektriker är på väg.

Jag svarar de undrande grannarna (som messat mig) och tänker att det är skönt att mannen är den som fixar och ordnar, att jag slipper, speciellt ikväll när jag är både trött och frusen.

Så lika plötsligt som strömmen försvann kom den tillbaka. Varde ljus!

Men mannen dröjer? När han kommer tillbaka berättar han att hela strömavbrottet är mystiskt. Det är som att någon tagit sig in i "elrummen", stängt av huvudströmbrytaren för hand och sen rivit ut alla kretskort som innehåller koder till våra lägenheter! Spooky ... Har någon enbart velat förstöra? Skrämmas? Eller finns det planer på inbrott?


Så från rymdkapsel till detektivbyrå. Vad händer?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar