onsdag 17 maj 2023

Den som väntar får ibland vänta länge

                                        


För två år sedan planterade vi två magnolior, fick sen vänta ett år för att få se den ena plantan blomma. De står framför ena husgaveln, den sidan som ses som framsida då vi har infart från kvartersvägen just där. Tyvärr är detta norrläge, vilket innebär att "den som väntar får vänta längre".

Men nu, precis som för ett år sedan (då de flesta magnolior blommat ut) så öppnar sig den första blomknoppen! 



Ifjol stod det andra trädet kalt och verkade ha tappat all livslust. Marken var torr. Kanske om vi hade riktigt tur så skulle plantan vakna ... eller inte? Svaret blev nej. Is och frost hade släckt den växtkraft som vilat.

I år köpte jag en ny planta (den som bodde inomhus från påsk fram till för en vecka sedan). Frodig och grön åkte den ut och in under ett par dagar innan den fick bo i vår grop i väntan på att bli nergrävd. De gröna bladen skrumpnade. Plantan hade vant sig vid torr värme och nu hängde den inte med.

Jag grävde ner den för en vecka sedan och kan se att nya blad är på gång. De gamla behöver falla för att ge plats åt nytt liv. Magnolian ser för tillfället ledsen ut men jag tror att den kommer igen, starkare. Hoppas, hoppas!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar