torsdag 25 augusti 2016

Charmen med gamla böcker

Jag har skrivit av några bjudningsförslag tidigare och publicerat. Källan är då som nu en gammal presentbok från 30-talet som stod bland mormor och morfars böcker. De levde under en annan tid och oavsett om min mormor någonsin tillagade eller arrangerade en bjudning utifrån bokens förslag så är det roligt att bläddra i den. Eftersom vi befinner oss i augusti månad så bjussar jag på bjudning 69.


Kräftsupé med charader

Vid en vanlig kräftsupé äro kräftorna huvudsaken, 
ett välförsett smörgåsbord och så kräftor.
Helst ätas de ute på verandan, som vackert behänges med kulörta lyktor - och varför inte följa denna danska ide? Över allt i gröngräset och i rabatterna utanför sättas låga, vida ljus som brinna med liten men ihärdig låga. Det ser ut som massor av lysmaskar och passar så bra ihop med hela agustimånstämningen. Ska man emellertid bjuda på något utom kräftorna skall man taga något lätt t ex en god svamprätt eller något vilt.

Dock ibland kan man bli missräknad på månen och kanske i stället får ett sakta strilregn.

Det var under en sådan kräftsupé som någon hittade på att man skulle leka charader inomhus, så här gick det till. Som bekant gäller det för åskådarna att gissa begynnelsebokstäverna till det ord som illustreras i de olika scenerna och sedan sätta ihop bokstäverna till ett ord. 
Eftersom det var augusti användes ordet rötmånad.

R Här utfördes riksdagens öppnande med tal av kungen och ministrarna.
Ö Ödets gudinnor: Urd, Verdandi, Skuld iförda svarta klädnader, pratade om aktuella saker inom släkt och bekantskapskrets.
T Tjurfäktning
M Maskerad
Å Åtrå, filmen med Greta Garbo och Lars Hanson, här uppfördes cigarettscenen.
N Nirvana, en rad pojkar komma invaggade med badkappor på huvudet
A Askungen, scenen där prinsen provar skon på systrarna. Här användes en stor klumpig känga och prinsen sjöng tokiga versrader.
D D'Artagnan, där funnos även ATOs, Portos och Aramis. Man väljer en bekant scen.
När alla dessa scener utförts skulle till sist även själva ordet RÖTMÅNAD illustreras, kanske genom införandet av en 5-bent kalv eller något för rötmånaden typiskt kreatur.

B.L

(100 bjudningar, Matsedlar och recept för få eller många gäster, Husmoderns presentbok 1934)Ha en skön fredag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar