Boken är publicerad tidigt 30-tal och skulle fastna i PK-censuren om den granskades idag.
Trots det är det med ett leende på läpparna jag läser kapitlen.
En bok för svenska husmödrar i de övre samhällsklasserna för här snackar vi knappast arbetarklass.
"100 bjudningar, matsedlar och recept för få och många gäster".
En studie i vett och etikett. Allt du inte vet kan du läsa om här.
Du hittar kapitel som:
- Middag utan hembiträde
- Tretår
- Weekend på egendom
- Första middagen för svärföräldrarna
- Sportlunch
- Dammiddag för åtta
- Ungkarlsmiddag
- Kräftsupé med charader
- Middag a´95 öre
- Den självförsörjande bjuder på middag
- Kavajskutt
- Brasafton
- Oss flickor emellan
Idag koncentrerar jag mig på Kapitel 80:
Ateljéskiva
I konstnärskretsar ger man ofta en ateljéskiva.
Främsta tillgången är då ateljén,
det behövs faktiskt inte mycket mera -
folk tycker nu en gång om att gå bort i ateljéer,
och de tar det gärna som det är.
Våtvaror: O.P. eller Överste, vichyvatten och vermouth
Mat: Hyr hem en "korvgubbe" för en kväll
och låt honom sköta förplädningen
(gästerna bör givetvis inte betala sina korvar själva!)
Sittplatser beredes genom kuddar,
var och en av gästerna tar med sin egen.
Man får naturligtvis bjuda med urskillning,
när man bjuder på en sådan skiva -
alltför konventionellt betonade människor böra naturligtvis ej komma i åtanke -
de skulle enbart tycka det vara underligt
och känna sig illa till mods.
När andan faller på, jag är ledig och finner inspiration kan det hända att jag leker "hemmafru", det är de tillfällen då jag bakar och/eller tillagar något tidskrävande från grunden med bra råvaror, emellanåt en ganska trevlig lek. Men ... här är det är viktigt att vara måttlig så att omgivningens förväntningar inte blir för stora. Haha
Önskar dig en härlig fredag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar