torsdag 10 februari 2022

Avsmakning på gång


Kombucha, smaka på ordet, visst känns det runt och mjukt.

Jag har nyss blivit "mamma" (igen) till en plastpåse med en kombuchasvamp. Kan jämföras med en surdeg, så länge du föder den så växer den. Målet är och var en egen kolsyrad kombucha dryck.

Jag har bryggt te, låtit det svalna över natten och sen tillfört socker samt min kombuchasvamp, efter det återstod väntan och tålamod. Under en vecka skulle innehållet i tillbringaren gotta till sig samtidigt som jag bockade av dag för dag i vår kökskalender. Därefter var det dags för smaksättning, buteljering och ytterligare väntan, cirka 3-4 dagar. Nu är kombuchan klar!

Vad är kombucha svamp?
Kombuchasvampen, även kallad scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast), är en kultur av olika sorters bakterier och jäst. Mikroberna i svampen äter upp sockret i teet och omvandlar dettill en rad olika ämnen under jäsningsprocessen.
Kombuchasvampen, även kallad scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) är en 






Svampen liknar en manet, något som nästan ser "mänskligt" ut, en slemmig biologisk organism. Påminner om mögelsporer som växer i saft eller sylt, sånt som jag ALDRIG skulle varesig äta eller dricka frivilligt.

Kombucha är inte mögel och den kan göra nytta, innehåller antioxidanter, vitaminer och hälsosamma syror vilka påstås vara bra för våra tarmar.  

Jag testade att göra egen kombucha 2017 (första gången) och okeyade den annorlunda smaken, kunde till och med tycka att drycken var någorlunda god. I år smaksätter jag min kombucha med frukt och bär samt ingefära. Testar olika kombinationer för att se om jag hittar en favorit. Hittills har jag druckit upp den kolsyrade varianten som smaksattes med kiwi, mango och ingefära. Betyg = riktigt god!

Mannen har hela tiden varit och är fortfarande skeptisk. Han låter mig hållas men står inte först i kön för avsmakning. Återstår att se om jag får bjuda honom på en hutt denna gång?










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar