Bjussar på ytterligare ett sommarrecept med rabarber (och jordgubbar/smultron). Kanske världens godaste curd? Perfekt mellan bottnarna på Midsommarens jordgubbstårta eller som pålägg på nybakat bröd. Curden håller cirka en vecka i kylskåp.
Rabarbercurd
- 450 g rabarber
- 150 g jordgubbar (alt smultron)
- 2 1/5 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 5 äggulor
- 70 g smör, skuret i tärningar
- 1/2 citron, skalet
- 1 msk Maizena majsstärkelse
- 2 msk nypressad citronsaft
Skölj rabarbern och skär den i små bitar. Koka rabarber och jordgubbar med strösocker och vatten tills det blivit mos. Mixa till slät puré och låt svalna.
Vispa äggulorna lätt och tillsätt därefter smöret samt citronskalet genom fortsatt vispning innan blandningen hälls i kastrullen med bärmos.
Värm blandningen på svag värme samtidigt som du rör om/vispar (så att curden inte bränner fast i bottnen). När krämen tjocknar och det bildas tydliga spår av vispen när du rör, är curden klar.
Häll curden i väl rengjorda burkar. Förslut och förvara burkarna i kylskåp.
Lycka till!
Av bladen kan du sen göra din alldeles egna rabarberkjol!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar