söndag 1 november 2015

Lisa, du är nutidens Pippi and I love you!


När jag var mycket liten så blev jag inlagd för tredje gradens brännskada två gånger. Den första gången kröp jag omkring och drog i tvättmaskinslangen som lossnade och duschade mig med kokhett vatten. Jag har fortfarande ett ärr, högt upp på insidan av vänster lår. Andra gången då jag var tre och ett halvt ställde jag mig på värmeugnsluckan för att se vad som kokade på spisen. I slutet av 60-talet fanns inga tippskydd. Spisen vickade till och skållhet köttsoppa hamnade mellan mina skulderblad samt rann längs vänsterbenets insida.


Båda gångerna blev jag så klart inlagd ett antal veckor och min mamma såg till att hon kunde komma och gå som hon ville på lasarettet genom att även titta till de andra barnen. Då existerade enbart besökstid ... inga föräldrar fick sova kvar.

Min farmor skakade på huvudet och undrade vad det skulle bli av mig? Jag var full av nyfikenhet och övermod och testade alla gränser jag kunde för Pippi var min idol och jag ville vara som hon. Om någon frågade mig vad jag hette som tvååring så hade jag glatt svarat Pippi.

Efter att ha överlevt alla mina oövertänkta impulsaktiviteter lugnade jag ned mig något och farmor kunde andas ut. Jag hade kloka och kärleksfulla föräldrar som uppmuntrade kreativitet och ambition. De fanns alltid för mig, för oss och förmedlade en stark känsla av grundtrygghet, empati och gränslös kärlek. Alla människors lika värde och att den "svage" är den vi bör se och göra vad vi kan för att hjälpa.


Idag tänker jag på en f d arbetskompis som för andra gången på ett år åkt iväg för att arbeta för clowner utan gränser. Lämnat sin egna fina flickor (i säkert och kärleksfullt förvar) för att möta flyktingbarn som saknar eller förlorat sina föräldrar och just nu befinner sig i ett fullständigt kaos. 

Lisa, du är en vardagshjältinna! Du är stark, cool och kärleksfull. Du vågar utmana dina rädslor för att ge lite av din värme till de som inte har något alls just nu. Love you!

Nyhetsutsändningar borde fyllas med inslag som detta, lyfta upp den lilla människan som gör skillnad. Visa att varje liten handling kan visa andra vägen till våga göra något.  


Ha en underbar dag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar