lördag 12 december 2020

Lucia


Tänkte att jag ska bjussa och frossa i Luciabilder dagen till ära, en del gamla och en del halvgamla.

Under min uppväxt så lussades det varje år, först för den äldre generationen under ledning av mamma och moster. Sen tog vi systrar över och sjöng för våra föräldrar. 
Jag, syster Ingrid och kusin Anna har tjafsat om vem som egentligen skulle vara Lucia, typ varje år när vi var små. Utfallet varierade.

I vuxen ålder har jag väglett och joinat sönerna, det fungerade till låg- mellanstadieålder sen satte de sig på tvären.


När jag gick i sexan beslöt klassen att överraska vår älskade magister Erik. För att maxa tåget bytte vi roller. Jag minns inte längre vem som fick äran att vara Lucia, bara att killarna var tärnor och tjejerna stjärngossar. Upp i ottan och ut i många minusgrader för att sprida skratt och julstämning. Målet var att anlända till huset innan majjen hunnit stiga upp.

När jag senare arbetade på fritids i Mälarhöjden och skulle hålla i husets Luciatåg var det inte många killar som var så sugna på att vara med, de tyckte att allt var skämmigt och trist. Den stökigaste grabben kom med ett förslag, kunde en kille få vara Lucia? "Nej!", skrek tjejerna men jag sa: "Vi röstar".
Alla skulle ha samma chans. Så det skrevs lappar och stoppades i en mössa. Någon läste upp varje kandidat och räknade antalet röster. Killen med förslaget som heter Mats vann, alla killar hade röstat på honom. Tjejerna tjurade tillfälligt men Luciatåget blev av och ALLA engagerade sig. Det blev en lyckad Lucia. För mig är alla varianter tillåtna, det ska vara lustfyllt och roligt att överraska.


Ha en härlig Luciadag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar