onsdag 20 januari 2016

En annan värld

För flera år sedan blev jag förälskad i en bok, det hände redan på första sidan och under några veckor en sommar så hängde vi ihop. De 900 sidorna var fyllda med dofter, smaker och synintryck, det var som att jag var där, på platserna ... en betraktare.


Det var inte första gången jag blev "fast" i en nedtecknad historia och knappast den sista heller. Boken jag tänker på lämnade spår och jag har gett den vidare till en av mina söner. Inte för att jag höjer huvudpersonerna till skyarna för moralisk klokhet, mycket av det som beskrivs tar jag starkt avstånd ifrån men för att det berättas en historia som känns "äkta". Den handlar om liv och död, om utanförskap och om kamp. En smutsig och rå verklighet fylld med mänsklig värme: lojalitet, vänskap och kärlek. Boken jag tänker på heter Shantaram och är delvis självbiografisk, skriven av Gregory David Roberts.


Anledningen till att jag skriver om just denna bok är att det getts ut ännu en tegelsten. Äventyret sägs fortsätta i uppföljaren Bergets skugga.

Så klart har jag redan köpt boken men enbart hunnit läsa något kapitel. Jag vill ha tid att återvända till Indien och Bombay i lugn och ro. Så i helgen har jag planerat in minst en längre date.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar