fredag 16 oktober 2020

Middag utan hembiträde a´la 30-tal


I vår bokhylla står en av mormors presentböcker, den är en skatt för eftervärlden.

Boken är publicerad tidigt 30-tal och skulle fastna i censuren om den granskades idag.
Trots det är det med ett leende på läpparna jag läser kapitlen.

En bok för svenska husmödrar i de övre samhällsklasserna för här snackar vi knappast arbetarklass.
"100 bjudningar, matsedlar och recept för få och många gäster".
En studie i vett och etikett. Allt du inte vet kan du läsa om här.

Du hittar kapitel som:

  • Middag utan hembiträde
  • Tretår
  • Weekend på egendom
  • Första middagen för svärföräldrarna
  • Sportlunch
  • Dammiddag för åtta
  • Ungkarlsmiddag 
  • Kräftsupé med charader
  • Middag a´95 öre
  • Den självförsörjande bjuder på middag
  • Kavajskutt
  • Brasafton
  • Oss flickor emellan



Middag utan hembiträde

Att i vardagslag reda sig utan hembiträde
går i regel rätt bra,
i moderna lägenheter åtminstone,
men när det blir fråga om att ha främmande,
ställer sig saken lite mer komplicerad.
Det är ju inte så roligt för värdinnan 
att echaufferad komma in till sina gäster
och sprida en doft av matos omkring sig.
Därför har min erfarenhet som husmor lärt mig att hitta på rätter som kan beredas i förväg så mycket som möjligt.
Och mina gäster har förefallit belåtna,
när jag låtit nubben och cocktailen beledsagas av några goda sandwiches,
nätt upplagda på en assiett
och sedan som en substantiell föda serverat oxfilé i sky
som inte blivit sämre för att den stått i skafferiet sedan föregående dag.
Inte heller har jag själv blivit utschasad
av att breda smörgåsar,
koka potatisen i smör
och att göra bearnaisesåsen samma dag.
När sedan efterrätten står fix färdig på den lilla tevagnen eller serveringsbordet,
som placerats bredvid mig,
så att jag mitt i bordskonversationen slipper springa ut i köket upprepade gånger.

Den lilla matsedel
som jag föreslår när några av edra vänner 
kommer hem på middag ter sig sålunda:

3 olika sorters sandwiches
Oxfilé i sky med ugnsstekt potatis, hemlagad bearnaise och sallad
Rysk tårta


Oavsett att tiderna har förändrats och de flesta av oss aldrig haft ett hembiträde så gillar jag tanken att middagen ska vara enkel att fixa och att värdinnan/värden ska kunna vara närvarande. Fram för mindre stress och mer närvaro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar