måndag 23 maj 2016

Hälsokontroll


Mammografi, smaka på ordet. Jag gillar att gå dit. Trots att det är löpande band besök så är röntgensköterskerna alltid trevliga och jag går ut med ett leende på läpparna.

Idag var inget undantag, det hade kanske kunnat bli men var det inte. Redan i kassan upplystes jag om att de just idag skulle introducera ett nytt datasystem. Jag läste informationen på en lapp och min legitimation dubbelkollades.

När jag betalat och precis landat med rumpan i en av väntrummets stolar så ropades mitt namn upp. Den dalmålsklingande rösten tillhörde den trevliga sköterska som skulle vägleda mig genom morgonens röntgen fotografering. Hon inledde med att be om ursäkt för det nya datasystemet.


Jag fick börja med att tre gånger säga mitt personnummer, den fjärde gången upprepade hon samma nummer för mig. Först skulle hon skriva manuellt, därefter två gånger på datorn och sen en fjärde gång baklänges!

"Det är för att det är ett amerikanskt system ... ", sa hon, "det krånglar till vårt arbete. Skriva personnummer baklänges?"
"Ja, de skriver datum ologiskt också", svarade jag. "Ta din tid, jag har inte bråttom, börjar först halv två idag"

Röntgensköterskor berättade att hon veckopendlar till Uppsala från Skara, bristen på utbildad personal är stor. Samtidigt som hon pressade ned mina bröst i den stora apparaten och fotade så hann vi prata mycket. Jag fick bland annat veta att hon under några år tog timeout från sjuksköterskeyrket och arbetade med att sälja datasystem.

Kunde inte låta bli att fråga: "Skulle du sälja ert nya?" Hon skakade på huvudet. "Nej aldrig, det finns bättre."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar