tisdag 27 september 2022

Hänga gubbe


Alltså hur roligt är det att möta nya studenter och få vägleda dessa genom sin första tentamen? Svar: hur nice som helst!

Under gårdagen var jag värd för ett, ja faktiskt två gäng studenter som börjat plugga på djuromvårdnadsprogrammet på SLU, de blir efter färdig utbildning "sjuksköterskor" (för djur). Lagom förvirrade, smått stressade och oerhört trevliga loggade de in på sina datorer för att göra ett quiz. 

Vad som var annorlunda var att studenterna delats upp i två omgångar och inte fick träffa varandra före eller efter tentamen. Vi skulle därför valla in dem i grupp, valla ut och senare släppa in grupp nummer två. I vanliga fall har vi samt studenterna ungefär en halvtimme för att kolla legitimation, starta upp program och logga in men igår fick vi av någon anledning nästan en timme???Inget krånglade och alla var redo när 30 minuter återstod. Vad gör man då? 

Vi pratade allmänt och sen kände undertecknad att något måste till för att lätta upp stämningen, frågade om de ville hänga gubbe? Japp. Stressen i rummet släppte och vi lekte, tiden rann iväg.

Så blev det dags att starta quizen. I rummet var det tyst förutom smattrandet från tangentborden. Efter avslutat prov skulle alla dröja kvar för genomgång. NU började krånglet, inte för oss i salen men för administratörerna och IT. Ny väntan ... nya hängda gubbar.För grupp två gick de fortare, de fick ingen väntetid, varken före eller efteråt. Nöjda städade vi undan och återvände till förrådet med tentamensmaterialet. Dags att säga hej då och gå hem. 

Jag beslöt att ta en promenad. När undertecknad kommit halvvägs så insåg jag att skyltarna med "tentamen pågår" fortfarande satt uppe på dörrarna till salen ... åh nej! Skulle jag ringa en kollega som befann sig i samma byggnad och be honom plocka ner? 

Nä ... för det du inte har i huvudet får du ha i benen. Jag promenerade tillbaka, hämtade skyltarna och städade efter oss. Check, sen kunde jag med gott samvete gå hem.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar