tisdag 10 maj 2022

Gatans ligister

(Obs! Bilden har ingenting med texten att göra)

På våg gata i "stan" (här kanske du protesterar vilt om du vet hur och var vi bor, det är inte innerstadsområde utan snarare lugnt villaområde 4,5 km utanför centrums mitt) är det ett rikt djurliv. Det strosar rådjur i trädgårdarna, tama katter, hundar, en och annan minigris samt så klart fåglar i alla möjliga storlekar och former.

Skator ... de svartvita ligisterna, de som försökte bygga bo i ett av våra äppelträd i fjol men som stötte på motstånd. Jag rev deras svartbygge pinne för pinne, var beredd på krig men skatorna retirerade och accepterade mitt beslut. I år har de skapat ett gigantiskt näste hos grannarna (och de verkar inte bry sig ...människorna alltså).

Klart kråkan ska få bada!


Det är inte lätt att vara kråka på vår lilla gata. Trots sin storlek så är den ensam och alla vet vi att två är fler än en.


På vår tomt har vi en damm, en oas, ett vattenhål, en "pool". Mannen sköter om vattnet och jag blommorna. Det porlande ljudet ger sinnesro och skapar harmoni. Från dammen, där snart näckrosor kommer att blomma, rinner vattnet i en ränna kantad med större och mindre stenar samt olika plantor mot pumpen. Allt cirkulerar.

Det är inte enbart vi i familjen som njuter av dammen, traktens katter, fåglar, sniglar och insekter gör det också (samt en och annan hund som testat att simma). Det dricks, tvättas och badas.


Skatparet jag nyss nämnde, de som flyttat in hos grannarna, tycker att vår damm är deras. De spatserar på staketet, dricker, tvättar sig samt varnar mindre fåglar om en katt är i närheten.

Så har vi kråkan, den älskar att bada men inte vill att någon ska se på. Ostört är bäst tycker den och flyger iväg om mannen visar sig. Vi backar för hos oss är alla välkomna. Klart kråkan ska få bada!


Det tycker inte skatorna. De kommer flaxande och jagar bort den. Patrullerar området och vägrar släppa in den större fågeln i det de tydligen anser vara sitt revir. Kråkan sitter snällt och tittar på paret och efter en stund flyger den iväg, snuvad på sitt bad.

Mannen har studerat kråkan och berättar att den älskar att bada. Tar god tid på sig och doppar hela kroppen, om och om igen. Njuter. Släpper allt annat och går "all in" - till dess den blir bortkörd av retsamma skator, vilka i värsta fall har med sig hela släkten (typ 6-10 stycken!)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar