lördag 25 september 2021

Den bärnstensfärgade gåvan

Igår efter en morgon/förmiddag ute i naturen fick jag oväntat en gåva av mannen, en vinflaska. Mitt under vår lunch ställde han sig upp och meddelade att "det finns en historia ..." och ungefär som om han skulle hålla ett tal eller en föreläsning stod han kvar och började berätta.

Flaskan med det bärnstensfärgade innehållet kom ifrån Georgien, ett vin som inte är vitt, inte rött utan orange! Tydligen har hela vintillverkningen sin vagga i Georgien för 6000 år sedan!!!

Då grävdes stora lerkärl ner i marken, fylldes med gröna druvor och vatten för att senare förslutas med ett litet lock i lera. Vinet jäste, rördes om (med något specialverktyg) och mognade under jord. Färgen blir orange på grund av att druvorna behåller skalet samt att det jäser i lerkruka.

Tillverkningen av det ursprungliga sättet att tillverka vin i Georgien har återupptagits och söker du på ett orange vin så får du träffar. Nu i september har vinet börjat säljas på Systembolaget och finns i olika prisklasser, mitt är ett budgetvin för en hundring. 

Jag har ännu inte smakat på presenten men den sägs passa bra till ljust kött (fågel + fläsk) och vegetariska rätter. Ska bli oerhört spännande att testa!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar