tisdag 21 september 2021

Lyxen att få sova gott

Varje måndagkväll i snart två månader har jag unnat mig en ny rutin, den har med mitt insomnande att göra och rekommenderas. Om du inte provat - testa! 

Det finns något som kallas yoga nidra och som jag senare under hösten kommer att utbilda mig i. Om du aldrig hört talas om detta så kommer här en kort beskrivning på den nidra som undertecknad utövar. Texten är inte min utan min lärares beskrivning.


Yoga Nidra - Sov gott

Efter dagens aktiviteter och brus får du här landa in i kropp, tanke och sinne för att förbereda en god natts sömn. Du guidas genom en Yoga Nidra för avslappning och sömn. Du kan bädda ner dig direkt i sängen eller ligga på en matta om du inte ska gå och lägga dig direkt men vill slappna av och landa inför kvällen. I Yoga Nidra fokuserar vi på gränslandet mellan vakenhet och sömn där djupavslappningen får utrymme att ske. Även om du inte somnar får du surfa på hjärnvågor som vaggar dig mot mer stillhet. Låt dig guidas av rösten och flyta med till avslappning eller sömn och en lätt och grundad känsla.  

Ha det gärna lugnt och tyst runt omkring dig, eventuellt en matta, filt, bolster och ögonkudde om du inte ligger i sängen. Kuddar eller det du har tillgängligt fungerar fint, använd det som gör att du kan ligga på ett bekvämt sätt. Rör gärna lite på kroppen innan klassen, sträck på dig, rulla ner och upp igen, eller de mjuka rörelser du gillar och som hjälper dig att bli närvarande i kroppen. Det kan hjälpa dig att landa mer i just kroppen än huvudet när du väl lägger dig ner för din Yoga Nidra. Låt det få bli en del av din kvällsrutin för att komma till ro. 


Jag började av nyfikenhet och har sen unnat mig lyxen att hänga kvar, för nu längtar jag efter dessa stunder! Mannen hittade yoga nidra på nätet när han knappt sov alls för ett par år sedan och konstaterade att det var det bästa sättet (det enda som fick honom) att somna.

Märkte direkt att denna avslutning på arbetsdagen (efter sen kvällsklass och innan tidigt morgonklass) passar mig som handen i handsken. Jag har egentligen inga sömnproblem men förstår att nidran gör mig gott. Kan glatt erkänna att sömnen knackar på mer eller mindre direkt, när huvuden landar mot kudden och jag sluter mina ögon. Bästa, bästa sättet att slappna av och komma till ro! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar